Spring til indhold

Fynshav.dk

Skov og strand

Vognlæs af byggeaffald dumpet i skov på Als

Vognlæs af byggeaffald dumpet i skov på Als: – Det er jo hjernedødt

Publiceret 

Byggeaffaldet er blevet dumpet i sidste uge 200-300 meter inde i en skov på Midtals. Foto: Timo Battefeld

En hundelufter har ved Fynshav fundet gamle murbrokker og kloakrør smidt i naturen. Kommunen forsøger nu at finde ejeren.

Fynshav: Anders Jensen har, under sin daglige gåtur med hunden Walther, fundet en stor bunke byggematerier smidt 200-300 meter inde i en skov ved Fynshav.

– Nogen folk er åbenbart pisse ligeglade med naturen. Det er jo hjernedødt, også når man tænker på, at der i dag er containerpladser, som er døgnåbent, siger han.

Private kan gratis aflevere affald på kommunens genbrugspladser, hvoraf flere har åbent døgnet rundt. Derimod skal erhvervsdrivende betale, hvis de kommer med affald.

Anders Jensen har en mistanke om, at det er en privat person, som har smidt bunken med murbrokker, flamingo, rør og andet i skoven. Han mener også, at handlingen har været planlagt. Der er fundet hjulspor fra en traktor i skoven.

– Jeg oplever jævnligt, at der er nogen, som dumper affald her i skoven. Når en har gjort det, er det kun spørgsmål om tid, hvornår næste læs kommer.

Hundelufteren har taget fat i Sønderborg Kommune. Han har også overvejet at kontakte politiet.

Nogen folk er åbenbart pisse ligeglade med naturen. Det er jo hjernedødt, også når man tænker på, at der i dag er containerpladser, som er døgnåbent.
Anders Jensen, Fynshav
Sønderborg Kommune vil nu prøve at finde ud af, hvem der dumpet affaldet. Foto: Timo Battefeld

Sønderborg Kommune vil nu prøve at finde ud af, hvem der dumpet affaldet. Foto: Timo Battefeld

Foto: Timo Battefeld

Svært at opklare

Sønderborg Kommune vil nu tage ud til skoven ved Fynshav i håbet om, at den kan finde noget, som kan afsløre synderen.

– Det er ofte svært at opklare, hvem der har smidt affaldet. Derfor opfordrer vi også folk til at kontakte kommunen, hvis de ser noget eller kender nogen, der dumper affald i naturen, forklarer specialkonsulent Martin Frank Mogensen.

Sønderborg Kommune har i gennemsnit en sag om måneden, hvor den rykker ud, fordi det er smidt affald på strande eller i skove. Det antal har ligget nogenlunde stabilt de senere år. Herudover er der små affaldsdumpninger.

– Det har hjulpet efter, vi er begyndt med døgnåbent på genbrugspladserne. Til gengæld bliver lidt flere private afvist på pladserne med deres affald, fordi vi har fået mere fokus på, at det er sorteret korrekt, og så smider det et sted på vejen hjem, siger Martin Frank Mogensen, der i 12 år har arbejdet indenfor affaldsområdet.

Handler om dovenskab

Ud over at forkert eller manglende sortering kan føre til en afvisning, så kan private også få et nej tak på genbrugspladsen, hvis affaldsmængden er for stor fx et tonstungt traktorlæs.

Sønderborg Kommune oplever, at det i langt størstedelen af sagerne er private personer, der dumper affald i naturen. Cirka halvdelen af gangene finder man frem til, hvem der har gjort det.

Når det sker vurderer man sagens alvorlighed. Om man skal nøjes med at give personen en løftet pegefinger og et påbud om at fjerne affaldet eller anmelde sagen til politiet, hvilket i sidste ende kan udløse en bøde.

Kommunen råder folk med tomme ejendomme og små afsidesliggende stikveje til at gardere sig mod skovsvin ved at sætte sten op, så køretøjer ikke kan komme ind.

– Der er folk, som ikke gider køre de få kilometer til Glansager (red. genbrugsplads ved Sønderborg) med deres affald og i stedet bare dumper det et sted. Det sker mere end, hvad godt er, forklarer specialkonsulent Martin Frank Mogensen.

Del på Facebook

Statistik

Total 667 21843
I dag 3 5
Denne uge 21 702
Denne måned 65 1911